Bölgesel Dönem Starcıkları...1.Bölüm - Murat Boz


Sadece ve sadece kendi ülkesinde dinlenen tanınan bir dönem sonrası unutulan ; dünya çapında kendini tanıtamamış kişilerin oluşturduğu topluluk....

İlk bölümümüzün kahramanı 1980 doğumlu Murat Boz.Kendisi daha 16 yaşındayken Sturtgart 'a gidip Güzel Sanatlar Lisesi eğitimi almış.Bu dönem içerisinde Atatürk Kültür Merkezi ve Cemal Reşit Rey’de vokalist olarak performanslarda bulunan Boz, 1998 senesinde Milliyet Gazetesi’nin düzenlediği “Liseler Arası Müzik ve Halk Oyunları Yarışması”nda birinci oldu.1999 senesinde Fırat Üniversitesi'nde ‘Caz Vokal Bölümü’nü kazanmış.Bir çok sanatçının sahne performanslarında ve albümlerinde yer alan Boz, aynı zamanda birçok reklam müziğinde de bulundu (McDonalds, İstikbal, Cola Turka).


2006 yılının 16 Temmuz gününde “Aşkı Bulamam Ben” adlı single’ını yayınladı. Sözü ve müziği Nil Karaibrahimgil imzalı Aşkı Bulamam Ben kliplenen tek şarkıdır. Şarkının aranjesi Ozan Çolakoğlu 'na aittir.
Single'da 2 yeni şarkı, 2 de versiyon olmak üzere toplam 4 şarkı bulunmaktadır.Şarkı Türkiye listesinde 13.sıraya kadar yükselebilmiştir.Bu şarkı çıktığı zaman oldukça dikkat çekmişti ama ben hiç sevmemiştim.








25 Ocak 2007 tarihinde de “Maximum” adlı ilk albümünü piyasaya sürdü. “Aşkı Bulamam Ben” single’ı ile müzik çevresinden beğeni toplamayı başaran Boz, albümün prodüktörlüğünde Ozan Çolakoğlu yönetimindeki Sarı Ev ile birlikte çalıştı. Stardium Müzik Yapım etiketiyle yayınlanan albümden ilk video klip çalışması albümle aynı ismi taşıyan parçaya seçilirken, sanatçı video klibin yönetmenliğini de üstlendi. 23 Temmuz 2007'de Püf adlı şarkısının klibini çekti.Albümde 9 yeni şarkı, 2 eski şarkı ve 3 tane de versiyon olmak üzere toplam 14 şarkı bulunmaktadır. Çıkış parçası "Maximum" olarak seçilmiş ve şarkıya Şubat ayında klip çekilmiştir. Klipte 'Punky' adında Pitbull cinsi bir köpek oynatılmıştır. Bu şarkı radyolarda sık sık çalınmış ve 1 numara olmayı başararak Avrupa listelerine de girmeyi başarmıştır.Türkiye listesinde bir numara olabilen ilk ve tek Murat Boz şarkısıdır.Ayrıca Euro Airplay Hot 100 listesine girebilmiş tek şarkıdır.Kendine 99. sıradan yer bulabilmiştir.



Haziran ayında ise albümün söz ve müziği Tarkan imzası taşıyan iddialı şarkılarından Püf 'e klip gelmiştir.Şarkı Türkiye listesinde 7. sıraya kadar yükselebilmiş avrupa listesine girememiştir.Bu şarkı Murat Boz için ilk hayalkırıklığı olmuştur.Beklenenden daha az dikkat cekmiştir.





Bunun dışında albümdeki "Dönmem" şarkısı da birçok radyo tarafından sık sık çalınmış ve başarı göstermiştir.Özellikle o dönem kliplendirilmesi beklenen bir şarkı olmasına rağmen klip gelmemiş ve benide oldukça hayalkırıklığına uğratmıştır.


2008 yılının 14 Haziran gününde Dokuz Sekiz Müzik imzalı ikinci single çalışması 'Uçurum' ile müzik severlerle buluştu. Soner Sarıkabadayı eseri ve Suat Aydoğan düzenlemesi olan 'Uçurum' birçok ülkede cover olarak kullanılmıştır.Bu album yeni 3 şarkı ve remixlerini barındırmaktadır.
Uçurum Türkiye listesinde 5 numaraya yükselmiş avrupa listesine ise girememiştir.Uçurum şarkısının klibi en güzel Murat Boz klibidir bana göre.Şarkıda bence iyidi ama nedense çok çalınmasına rağmen liste başı olamadı.
Albumun diğer şarkısı Ben Aslında ise 16.sıraya yükselmiş o da avrupa listesine girememiştir.Ben Aslında  ya da klip gelmemiş ve bizi tekrar üzmüştür....




Murat Boz 2008'deki bir konserinde etek giymiş ve medyada giydiği etekle yer almıştır. Medya tarafından etek olarak lanse edilen kıyafet 'Uçurum' single çalışmasında işlenen 'Gladyatör' temasının parçası olan Roma Askerleri'nin deri savaşçı kıyafetleriydi.Bu Murat Boz 'un tek skandal hareketi olmuş ve baska hiç bir şekilde harekette bir davranıştı bulunmamıştır.Bu da sönük kalmasına en büyük sebebiyettir.


Murat Boz 6 Ocak 2009'da Şans isimli albumu piyasaya sürülmüştür. ilk çıkış parçası olan Para Yok şarkısını ilk kez Turkcell bünyesinde yayınlamıştır.Para Yok benim fikrimce en kötü Murat Boz şarkısıdır ve çok gereksiz bir çıkış şarkısıdır.

Şarkı Türkiye listesinde 5 numaraya yükselmiş avrupa listesinde kendine yer bulamamıştır.Açıkcası bu kadar yüksek bir sıraya kadar da nasıl yükseldi anlamış değilimdir.



Özledim şarkısı 3 numaraya kadar yükselerek en basarılı ikinci Murat Boz şarkısı olmuştur.Ancak Bu şarkıda avrupa listesinde yer alamamıştır.En başarılı Murat Boz slowudur ama ben pekde dinlemem.



Her Şeyi Yak şarkısı 10. sıraya kadar yükselmiştir.Asıl çıkış şarkısı olması gerekirken 3.single olarak düsünülmesi en büyük hata olarak görülmüştür.





          Sallana Sallana 7.sıraya kadar yükselmiştir.





Pop dünyamızın 2006 den beri içerisinde yer alan Murat Boz yayınlamış olduğu şarkılarla kendisini dinlememize sebebiyet verdi.3 sene içerinsinde duruşuyla davranışlarıyla ve magazin dünyasını işgal etmeyişiyle bir star gorunumden cook uzakta,dönemin var ettiği zamanla kaybolmaya yakın bir ismi olarak görünüyor.Sanki kendisi star olmak istemiyorda birilerini onu vitrine sunuyor gibime geliyor.Tamam uzun süre bir türlü çalışmaları olmuş zaten bayanlar gibide 15-16 yasında şöhret olmamış ama oluncada çok sönük kalmış bana göre.Biraz şişirilme biraz abartı birazda sürekli album çıkarmasıyla piyasada kalmış.3 senede 4 album!Bunların içinden çıkan tek bir şarkı liste başı ve tek o şarkı Avrupa Listesinde yer almış.Bu haliyle özellikle 90lı yılların türk pop müziğindeki starlara bakınca geride kaldığını görüyoruz.Bilemiyorum ilerleyen yıllarda ;2010 lı yıllarla birlikte Murat Boz hangi konuma gelicek neler görüceğiz onu yaşadıkça farkedeceğiz.
Ancak bu tabloda sadece şarkı söyleyerek birşeyler katmadan "şarkıcı" sınfıından uste cıkarak "star" olabilmenin imkansız olduğunu görüyorum.

Ve kendisini dip not olarak pornstar "Marco Blaze" ye benzettiğimi dile getirerek sözlerimi bitiriyorum..


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Acıların Kadını : Bergen

Sex Bağımlısı Ünlüler

Linda Lovelace